E-spor pazarı, küresel ölçekte bu yıl itibarıyla yaklaşık 3,8 milyar dolar büyüklüğe ulaşmış durumda. Yıllık %24,9'luk büyüme hızıyla 2029’a kadar 5,18 milyar doları geçmesi beklenen sektör, sadece oyun değil, ciddi bir ekonomik güç olarak görülüyor. Bu hızlı yükselişin en dikkat çekici örneği ise dün başlayan ve 24 Temmuz’a kadar Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da sürecek olan Esports World Cup 2025 etkinliği.
Etkinlik, yaklaşık 70 milyon dolarlık rekor ödül havuzu ve satrancın büyük ustası Magnus Carlsen'den futbol efsanesi Cristiano Ronaldo'ya kadar birçok tanınmış ismin katılımıyla büyük yankı uyandırdı. Suudi Arabistan'ın e-spor yatırımları, ülkede ‘Vision 2030’ ekonomik dönüşüm stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Ancak bu yatırımların beraberinde getirdiği ‘spor yıkama’ tartışmaları göz ardı edilemiyor. İnsan hakları ihlallerini gölgelemek amacıyla bu tür büyük spor etkinliklerinin kullanıldığı eleştirileri sıklıkla gündeme geliyor.
Suudi Arabistan'ın bu girişimleri sadece e-sporda sınırlı değil. Ülke, son yıllarda Formula 1, Dakar Rallisi ve Formula E gibi üst düzey spor etkinliklerine ev sahipliği yaparak küresel spor sahnesinde ciddi bir aktör haline geldi.
E-spor dünyasında küresel izleyici sayısının bu yıl 640,8 milyon kişiye ulaşması bekleniyor. Bu kitlenin yaklaşık %33'ünü kadın izleyiciler oluştururken, profesyonel oyuncular arasında kadınların oranı %5'in altında kalıyor. Suudi Arabistan’da kadın oyuncular ise ülkenin genel oyun kitlesinin %20’sini oluşturuyor; bu oran küresel ortalama olan %5’in oldukça üzerinde. Modhi Alkanhal ve Najd Fahad gibi isimler uluslararası düzeyde oyun turnuvalarında şampiyonluk kazanarak dikkat çekiyorlar. Bu isimler, Suudi Arabistan'da dijital sporlarda kadınların görünürlüğünü artıran ve sektördeki çeşitliliği temsil eden önemli öncüler olarak kabul ediliyor.
Türkiye'de de ilgilenenler için e-sporun hızlı yükselişini görmemek mümkün değil. 2024’te dijital izleyici katılımı %25 artarken profesyonel ekip sayısı 200'ü geçti. Türkiye’deki e-spor izleyici kitlesi 4 milyon kişiye ulaşırken, oyun sektörünün büyüklüğü ise 810 milyon doları buldu.
Türkiye’nin e-spor sektöründeki bu ivmesi, küresel pazarın büyümesine paralel bir seyir izliyor, ancak bu konuda yatırımcıların ciddi bir şekilde dikkatini çekmiş durumda değiliz. Suudi Arabistan’dakinin aksine ekonomik çeşitlenmeden ziyade birkaç sektöre odaklanarak ekonomik sıkışım yaşamamız da e-spor gibi ‘yan uğraşların’ gelişiminin önündeki en büyük engel olabilir.
RAKAMLAR
E-SPOR DÜNYASINDA BEKLENEN KÜRESEL İZLEYİCİ SAYISI
640,8 MİLYON KİŞİ
TÜRKİYE’DEKİ E-SPOR İZLEYİCİ KİTLESİ
4 MİLYON KİŞİ
TÜRKİYE’DE OYUN SEKTÖRÜNÜN BÜYÜKLÜĞÜ
810 MİLYON DOLAR