Bu köşede en çok vermeyi sevdiğim haberlerin başında yeni vegan mekanlar geliyor. Öyle ki sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin her yerinde vegan mekanlar çoğalmaya devam ediyor. Son haber İzmir’den geldi. Moono Vegan isimli işletme Karşıyaka’da misafirlerini kabule başladı. Hemen kurucuları iki gençle iletişime geçtim. Genç veganların hayalleri ve başarılarını konuştuk. Moono Vegan’ın kurucuları Özge Işık ve Doğukan Adıgüzel. Son 8 yıldır hiç yiyemediğim ekleri menülerine ekleyerek benim de kalbimi anında kazanan Özge ve Doğukan’a sorularım ve yanıtları:
Ne zaman vegan oldunuz, sizi vegan ürün üretmeye iten neydi?
ÖZGE IŞIK: 32 yaşındayım. 2020 yılında, pandemi başlarında vegan oldum. Zaten mutfakla aşırı ilgili biriyken vegan olduğum andan itibaren bu ilgi daha çok ihtiyaç haline evrildi. Çünkü bugüne kıyasla o dönemde ulaşılamayan çok daha fazla ürün vardı. Zaman içinde bunlar azalsa da ülkemiz de veganların ulaşabildiği ürünler hala yeterli değil. Tüm bunlar benim yıllardır süregelen mutfakta olma, kafe açma hayalimle birleşince ortaya Moono çıktı.
DOĞUKAN ADIGÜZEL: 30 yaşındayım ve 7 yıldır veganım. Olmadan önce yemek yapmayı pek seven biri değildim. Genelde Kadıköy’de zurna dürüm yiyip karnımı doyuran, sebzeyle pek arası olmayan biriydim. Hazır gıda tüketirdim genelde. Vegan olduktan sonra her zaman dışarıda istediğim yemekleri bulamayacağım için mutfakla biraz haşır neşir olmaya başladım. Vegan mutfak sürprizlerle dolu olduğu için de denediğim her şey beni, mutfakla, daha eğlenceli ve keşfetmeye yönelik bir etkileşime yönlendirdi.
Aşçılıkla ilgili eğitim aldınız mı yoksa kendiniz mi geliştirdiniz ürünleri?
Ö.I: Hayır eğitim almadım. Çocukluğumdan beri yeni tarifler denemeyi severdim. Sürekli yemek programları izlerdim. Farklı lezzetleri birleştirmek hep hoşuma giderdi. Ancak bunlar benim hobi olarak gördüğüm bir şeydi ve hiç eğitim almaya yönelmemiştim. Vegan olduktan sonra bu işi yapmak istediğimden daha da emin oldum ama aşçılık eğitimi almak hayvansal ürünlerle aşırı temas gerektirdiği için veganken çok yıpratıcı olacağından maalesef tercih etmedim.
D.A: Herhangi bir eğitim almadım. Moono Vegan’da yemeklerin hepsini Özge yapıyor zaten. Ben daha çok kahve, içecek kısmındayım.

Moono Vegan fikri nasıl ortaya çıktı? Kendi dükkanınızı ne zaman açtınız? Aileniz veya başkalarından destek aldınız mı?
Ö.I: Benim yıllardır aklımda olan bir şeydi. Ama avukatlık yaptığım için “mesleğimi bırakıp böyle radikal bir geçişi nasıl yaparım?” gibi düşünceler açıkçası biraz gözümü korkutuyordu. Bir gün Doğukan’ın İstanbul’dan, işten-güçten bunaldığı bir an da “hadi gel yapalım şu işi artık” dedim. Çok hızlı bir kararla bu işe giriştik. Açılalı henüz iki hafta bile olmadı, her şey bizim için çok yeni. Ailem her konuda çok destekçimiz oldu, her zaman oldukları gibi onlar olmadan çoğu hayalimiz eksik kalırdı.
D.A: Kafe açma fikri daha çok Özge’nin hayaliydi. Daha sonrasında konuştukça gelişti. Ama hem ayrı şehirlerde yaşıyor olmamız hem de ekonomik koşullar yüzünden uzun süre hayal olarak kaldı. Üst katımız olsun istedik. Orayı atölye gibi kullanabilelim. Söyleşiler yapalım. Workshoplar olsun, market bölümümüz olsun gibi... Daha kişisel, bizi yansıtan ama insanları da huzurlu hissettiren bir alan olsun. Başlangıç için hayallerimizdekine yakın bir alan yarattık sanırım. İstanbul’dan İzmir’e kafe fikri oluşunca taşındım. Ailem bu süreçte pek inanmadı. Şimdi şimdi ne yapmaya çalıştığımızı anlıyorlar sanırım. Özge’nin ailesi bu konuda daha destekleyici oldu.
Tatlı, tuzlu neler yapıyorsunuz? En çok sevilen ürünler neler? Sizin favori ürününüz ne?
Ö.I: Ekler, cheesecake, muffin ve cookie çeşitleri, tiramisu, börekler, poğaçalar vs bir sürü şey yapıyorum ve daha da çeşitler eklemek istiyorum. İlerleyen zamanlarda sandviçler, tostlar, kahvaltı tabakları da planlıyoruz. Benim favorim kesinlikle ekler. Vegan olduğumdan beri asla bulamadığım bir üründü zaten. Buradan yola çıkıp üzerine çok çalıştım, geliştirdim. Umarım veganların bu ekler hasretini giderebilmişimdir.
D.A: Benim favorim çikolatalı muffin ve ekler. 7 yıl sonra ilk defa ekler yedim… Tuzlulardan da patlıcanlı börek.
Gelecek planlarınız neler? Ne yapmak istiyorsunuz?
Ö.I: Moono’nun sadece bir kafe olmaktan öte aktivist bir kimliğinin olmasını ve birlikte bir komün olabilmeyi hayal ediyorum. Bizim için herhangi bir işletme değil burası ruhumuzu ortaya koyduğumuz bir yer ve gelen müşterilerimizle o bağı hissetmek her şeyi daha da özel kılıyor. Umarım hep böyle devam eder.
D.A: Yaşadığı şehre faydalı olabilmesi için şehrin sorunlarıyla ilgili söyleşiler yanında iklim ve veganlıkla ilgili etkinlikler yapmak istiyoruz. Bir şube açmaktansa kültürel olarak büyümek istiyoruz şu an için. Belki ileri de bir yayınevi… Umarım başarabiliriz.