Küçüklü büyüklü vegan etkinlikler bu yaza damga vuracak gibi görünüyor. Geçen hafta İstanbul Kadıköy’de Salve Mutfak ve Salpa Bar’ın birlikte düzenlediği sokak festivali ‘Vegan Fest 3’e katıldım. Haftaya yani 31 Mayıs’ta da 4’üncü Boğaziçi Vegan Zirve’si düzenlenecek.
Hafta sonu katıldığım vegan sokak festivalinde harika bir yeni vegan girişim ve girişimciyle de tanışma şansına eriştim. Vegan Kaşık markasının kurucusu Yasemin Yıldız... Yıldız, 29 yaşında, Bilgi Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nden onur derecesiyle mezun olmuş. Hamile kaldığında ise hayatı değişmiş Yasemin Yıldız’ın. Çocuğunu nasıl besleyeceğini, hangi yiyecekleri tüketeceğini ve sağlıklı olmasını nasıl sağlayacağı düşüncesi onu vegan beslenmeye itmiş. Sütün ortaya çıkan zararları sonrasında ise bir gastronomi mezunu olarak sütün en çok kullanıldığı peynirler konusunda çalışmaya karar vermiş.

FESTİVAL HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
Yasemin Yıldız, kendi çapında vegan peynir denemelerine başlamış. Çevresindeki veganlara ve sağlık nedeniyle süt ürünü tüketemeyenlere peynirlerini tattırmış. Bu tadımlar gerçekten güzel sonuçlar elde etmesini sağlayınca Yıldız, “Neden bunu daha geniş kitlelerle paylaşmayayım” diye düşünmeye başlamış. Böylece Vegan Kaşık markasını yaratmış.
Önce patatesten vegan eski kaşar üreten Yasemin Yıldız’ın bu peynirinin tadı gerçekten muazzam. Vegan Fest’te tatma şansı buldum, kesinlikle eski kaşardan ayırt etmeniz mümkün değil.
Yıldız’ın hikayesine dönersek… Hayatı, Türkiye Vegan Derneği’nin Kasım 2024’te düzenlediği Vegan Festival’de tamamen değişir, Yasemin Yıldız’ın… “Festivalde yer alarak yüzlerce vegana ulaştım, çok olumlu geri dönüşler aldım, markamın tanınırlığı da böylece arttı” diyen Yıldız, festivalin ardından daha çok sipariş aldığını ve son iki aydır da geleneksel olgunlaştırma yöntemlerini kullanarak orijinaline yakın peynirler üzerinde çalıştığını söylüyor. Bu yöntemle ürettiği iki peynirini de sokak festivalinde tadım için getirmiş. Biri ünlü Fransız brie peyniri, diğeri ünlü isli peynirimiz. İkisi de orijinal tadından ayırt edilemez şekilde. Denettiği Fransızlar da Yasemin Yıldız ile aynı fikirde.
ORİJİNAL KÜFÜ OLGUNLAŞTIRIYOR
Brie ve isli peynir kajudan üretiliyor. Ama Yasemin Yıldız, Brie peynirini orijinal Brie peynirinin küfünü kullanarak yaptığını vurguluyor. Herkesin tadıp keyif alacağı lezzetli ama bir o kadar da sağlıklı ürünler üretmeyi istediğini vurgulayan Yıldız, şimdilik instagram üzerinden sipariş alıp, üretim yapıyor. El yapımı ürünlerin tadı ve tazeliğinin çok farklı olduğunu vurgulayan Yıldız, sürdürülebilir ve atıksız üretim sürecini tamamladığını da ifade ediyor.
Tabii ki büyüme hayalleri var Yasemin Yıldız’ın markası Vegan Kaşık için. Görüşmelerin sürdüğünü ancak endüstriyel üretime geçişin büyük bir dönüşüm olacağını söyleyerek, “Büyük bir şirket olmak, marketlere ve daha çok eve girmek istiyorum” diyor.
BOĞAZİÇİ ZİRVEYE HAZIRLANIYOR
Boğaziçi Üniversitesi Çevre Kulübü Vegan Topluluğu, 31 Mayıs günü dördüncü Vegan Zirve'yi düzenliyor. Zirvede vegan stantlar, markaların yanı sıra oturumlar düzenlenecek. ‘Vegan aktivizm’ başlıklı oturuma Yaşamdan Yana Veteriner Hekimler Platformu, Türkiye Vegan Derneği ve Burhak katılıyor. Panelde hayvanların yaşam hakkı, etik beslenme ve aktivizmin gücü konuşulacak. ‘Sömürüsüz spor ve beslenme’ başlıklı panele ise Melis Yengil, Güven Bulan ve Kübranur Kayıkçı katılacak. Vegan yaşam tarzını benimsemiş sporcular ve diyetisyenler hayvanları sömürmeden, sağlıklı ve güçlü kalmanın yollarını paylaşacaklar. ‘Vegan girişimcilik’ başlıklı panelde hayvan haklarından sürdürülebilirliğe, etik üretimden yaratıcı iş modellerine uzanan yolculukta bitki bazlı bir dünyanın nasıl mümkün olacağı konuşulacak. Panele Nilky'den Emre Başar Sözen, Vegan Pazaryeri kurucusu Berk Özel ve Vegan Masa'nın kurucusu Funda Gül Özdem katılacak. Vegan zirveye katılım için Boğaziçi Vegan Zirve instagram adresindeki linklerden bilet alabilirsiniz. Bilet gelirleri kampüs ve kampüs çevresi hayvanlarının veteriner bakımlarını, güvenli ailelere sahiplendirilmelerini ve genel sağlıklarının takibini üstlenen alt toplulukları Boğaziçi Hayvan'a bağışlanıyor.