BigChefs Academy hangi ihtiyacın sonucunda doğdu?
BigChefs Academy, gastronomi sektöründeki en büyük ihtiyaçlardan biri olan nitelikli iş gücü açığını kapatmak ve sektörde sürdürülebilir bir insan kaynağı modeli oluşturmak amacıyla doğdu. Öte yandan, pandemi sonrası dönemde restoranlar için yetkin mutfak ve servis personeli bulmak giderek zorlaştı. Hem bu ihtiyaca cevap vermek hem de ülkemizde genç işsizliğine çözüm üretmek adına Academy BigChefs’i hayata geçirdik.

Kısa ve orta vade hedefleriniz neler?
Hedefimiz sadece temel mutfak ve servis eğitimleri sunmak değil; aynı zamanda katılımcılara teknik beceriler, operasyonel yetkinlikler, inovatif bakış açısı ve yöneticilik vasıfları kazandırmak. Kısa vadede, programı başarıyla tamamlayan öğrencilerimizi BigChefs restoranlarında bir aylık profesyonel staja yönlendirmeyi, orta vadede onları BigChefs ve diğer markalarımızın yanı sıra sektördeki diğer markalarda da kalıcı istihdam fırsatlarıyla buluşturmayı hedefliyoruz.
Eğitmen, program gibi elemanları nasıl oluşturdunuz?
Eğitim içeriklerimiz tamamen mutfak ve servis dünyasının günlük dinamikleriyle birebir örtüşecek şekilde oluşturuldu. Academy mezunlarının, mutfağa veya servise adım attıkları ilk günden itibaren hazır ve yetkin olmalarını istiyoruz. Bu yüzden, derslerimiz teorik bilgilerle sınırlı kalmayıp, gerçek restoran ortamında birebir uygulamalı eğitimlerle destekliyoruz. Eğitim içeriklerini oluştururken esneklik ve güncellik bizim için çok önemli. Sektör hızla değişiyor ve Academy de bu değişime dinamik bir yapıyla ayak uyduruyor. Programımızı her yıl yeni trendler ve sektör ihtiyaçlarına göre güncelleyeceğiz.
Bu konuda paydaşlarınız var mı?
Şeflerin, işletmecilerin ve sektör uzmanlarının görüşlerini aldık. Yönetici şeflerimiz, mutfak ekiplerimiz ve operasyon yöneticileriyle çalışarak sektörde en çok ihtiyaç duyulan beceri ve bilgileri belirledik. Academy sadece bir meslek öğretmekle kalmayacak; öğrencilerimize kariyer planlaması, iletişim becerileri, liderlik ve kriz yönetimi gibi profesyonel gelişim konularında da rehberlik edecek. Unilever, İnoksan, Paşabahçe, Pınar, Robot Coupe, White Uniform, Unox, Cambro, Kapp, Bonna gibi markalar da iş ortaklarımız olarak ürünleri ve hizmetleri ile bilgi ve deneyimlerini öğrencilere aktaracaklar.
Bu hizmetinin benzerlerinden farkı ne olacak?
Şüphesiz ki bizim en önemli farkımız, eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle hareket etmemiz. BigChefs olarak ekonomik açıdan dezavantajlı gençleri önceliklendiriyor ve bu eğitimleri tamamen ücretsiz sunuyoruz. Belediyeler, çocuk esirgeme kurumları, istihdam ofisleri ve meslek edindirme kurumlarıyla iş birlikleri yaparak gençlerin iş hayatına adım atmasını kolaylaştırıyoruz; onlar için geleceğe dair bir umut ışığı yakıyoruz. Academy, aynı zamanda öğrencilere sektörde geniş bir bağlantı ağı sunuyor. Mezunlarımız; şefler, restoran yöneticileri ve sektör profesyonelleri ile tanışarak kariyerlerini hızla geliştirme şansına sahip olacaklar.
Academy, gastronomi sektörünün sürdürülebilirliğine nasıl katkıda bulunacak?
BigChefs Academy, aynı zamanda gastronomi sektöründe kalıcı bir değişim yaratmayı amaçlayan bir platform. En önem verdiğimiz konuların başında gelen sürdürülebilirlik anlayışımızı tabii ki Academy’ye de yansıtmamız kaçınılmazdı. Sektörün geleceği, nitelikli insan kaynağına bağlı. Yeni nesil profesyonelleri yetiştirerek sektöre güçlü bir katkı sağlayacak. Sadece teknik becerileriyle değil, vizyonlarıyla da fark yaratacak gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Academy mezunlarımız da bu bakış açısıyla yetişecek.
