HASAN KARAKAYA
Osmanlı ve Venedik arasında ticari ilişkilere dair rastladığı bir dizi araştırmada Padişah’ın, Venedik balyosundan tek boynuzlu bir at talep ettiğine dair olağandışı ayrıntılar, tek boynuzlu at imgesinin yarattığı zengin çağrışımlar sonrasında Guido Casaretto takip ettiği izleri bu sergiyle mekana taşıyor.
İstanbul’un sanat ortamında alışılagelenin dışına çıkmayı amaç edinen, kâr amacı gütmeyen, kendini sanat ve etkileşim alanı olarak tanımlayan YUNT’a, 19. yüzyılda İtalya’dan Türkiye’ye getirilmiş bronz döküm kalıplarının bir kopyası, Guido Caseretto tarafından yerleştirildi. Sanatçısı eski formu imgeleyen at kalıpları üzerinden kopyalama, tekrarlama, dönüşüm, yeniden kurma, yeniden üretme meselelerini yeni yapıt ve yeni bağıntılar kurarak, sergisini ve süreci tartışmaya konu ediyor. Sergi sürecinde YUNT’un çevresinden topladığı atık malzemeleri heykel kalıpların dökümünde kullanmak üzere biriktiren sanatçı, bu atık malzeme ile dökeceği bir çift at heykelinin yaratım aşamasını izleyicilerin katılımına açıyor. Böylece sergiye ve üretime tanıklık etme çağrısında bulunarak sergilemeyi de sergi dâhilinde özel bir deneyime dönüştürüyor.
İtalya’dan gelen kalıplar, İstanbul hipodromunu süsleyen eşi, benzeri olmayan zafer arabası Quadriga’nın, 1204’te Venedik San Marco’ya kaçırılan dört bronz at heykelini de akla getiriyor bir yandan… İstanbul’un IV. Haçlı Seferi sonrası Latin işgalinde yaşadığı tarihte görülmemiş yağmasında Venedik’e götürülen atlarla, izleyicisini bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.
Sergi, Karaköy Galata semtini güçlü bir koloni şehrine dönüştüren Cenova’dan İstanbul’a 1700’lerde gelen bir aileye mensup olan sanatçının geçmişinin izlerinden, Doğu ile Batı’nın ortak mirası ve çatışan hafızasını da düşündürtüyor öte yandan.
Sergideki atlar ve serginin içeriği, bulunduğu konumun aidiyetini adına yansıtan, Sultanbeyli’de çevresine sanatla etki yaratmaya istekli, eski Türkçede at, at sürüsü anlamını taşıyan YUNT’la da çok örtüşüyor.
Guido Casaretto’nun, ‘Başıboşlar, Gergedanlar ve Yanlış Anlamalar Hakkında’ sergisini, 15 Ağustos’a kadar Çarşamba ve Pazar günleri 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz