Ev dışı tüketim sektöründe öncü olan Unilever Food Solutions (UFS), üç yıldır ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nu yayımlıyor. Çok sayıda şef ve paydaşla hazırlanan raporda hem dünya hem de Türkiye trendleri sıralanıyor. Genellikle dünya gastronomisi için belirlenen trendlerden bir kısmı Türkiye’yi ilgilendiriyor. Bu trendler, lezzetin geleceğini belirleyen öngörü, ihtiyaç ve öneriler aslında.
‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu 2025’ de geçen günlerde yayımlandı. UFS, 250’si kendi bünyesinde olmak üzere, dünyanın farklı kültürlerinden gelen 1600’den fazla şef ile çalışmış bu raporu hazırlarken. Her yıl, global yeme-içme sektörünü şekillendiren ana trendler belirlenirken Türkiye için dört temel trend öne çıkmış. Raporun ayrıntılarına gelirsem; bu yılın teması ‘Harekete Geçiren Lezzetler’ olarak belirlenmiş. Öne çıkan dört temel trend olarak, ‘Sokak Lezzetlerine Şef Dokunuşu’, ‘Sınır Tanımayan Mutfaklar’, ‘Köklere Dönüş’ ve ‘Yeni Nesil Yemek Deneyimi’ başlıkları yen alıyor. Rapora göre bu trendler, üç büyük değişim dalgası tarafından şekillenmiş. Güçlü bir mutfak dönüşümünde temellendiğini söyleyen araştırmada, global ölçekte Asya ve Latin Amerika mutfaklarına olan yoğun talebin bu değişimi ivmelendirdiğini okuyorum. İkinci olarak ‘göç’ kavramının, özellikle ‘Sınır Tanımayan Lezzetler’ başlığının oluşumundaki etkisinin altı çiziliyor. Son olarak, etkisini her an hissettiğimiz dijitalleşmenin gastronomiye etkisinin kaçınılmazlığına dikkat çekiliyor. Rapor bu değişim dalgası için şunu söylüyor: “Yapay zekâ ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler, misafirlere daha kişiselleştirilmiş deneyimler sunmayı mümkün kılıyor. Aynı zamanda, şeflerin misafirlerin kişisel damak zevklerine uyum sağlayan yenilikçi yemekler yaratmalarına da yardımcı oluyor.”
TRENDLER BİZE NE SÖYLÜYOR?
Trendleri biraz açalım. Son günlerde sokak lezzetlerine büyük bir ilgi var. Hatta geçen günlerde Kadıköy Söğütlüçeşme’de açılan ve merak edip yerinde gözlemlediğim Terminal Kadıköy, dükkanlarını neredeyse sadece sokak lezzetleri hazırlayan büfelere ayırmış. Ama birçoğunun reçetelendirilmesinden pişirme usullerine ve sunumuna kadar işini bilen bir şef dokunuşu olduğunu fark ettim. Bu gözlemimin rapora yansımış olmasına şaşırmadım doğrusu. UFS vizörünü neden sokak lezzetlerine çevirmesin? Sokak lezzetleri artık yüksek kaliteli malzemeler ve rafine teknikler kullanılarak bir üst seviyeye taşınıyor. Rapora göre bu durum, dünya mutfağından ilham alan mutfaklarda daha belirgin.
Yukarıda göç kavramı ve bunun mutfağa yansımasından söz etmiştim. Araştırmanın ‘Sınır Tanımayan Lezzetler’ başlığında şu vurgu var: "Bu yemek trendi, farklı yemek geleneklerini uyumlu ve yenilikçi deneyimlere dönüştürüyor. Bu hareket, küreselleşme ve göçün yanı sıra çok kültürlü köklerini onurlandırmayı amaçlayan yeni nesil şefler tarafından yönlendiriliyor. Şefler, farklı mutfak etkilerinin nasıl bir araya getirilebileceğini yeniden tasarlayarak, yenilikçiliğin ötesine geçen benzersiz ve otantik yemekler yaratıyor.”
LEZZETİN ÖZÜNÜ KORUMAK
Menülerin dikkat çeken özelliklerinin başında son yıllarda yerel ürünlerle hazırlanan yöresel yemekleri füzyon ruhuyla hazırlamak geliyor. Kültürel köklerin pişirme teknikleriyle açığa çıkması ve bunların geniş kitlelere ulaşması da raporun bir diğer altını çizdiği nokta. Bu trendin başarılı olmasıysa lezzetlerin özünü korumaktan geçiyor. Gastronomi deneyimi sıradanlığı çoktan aştı. Her yemek artık kişisel ve anlamlı bir sürece dönüştü. Bu yüzden ‘Yeni Nesil Yemek Deneyimi’ trendi, yemeği birden çok duyuya hitap eden ve kapsayıcı bir hâle getirerek benzersiz ve fark yaratan özel deneyimler sunmaya odaklanıyor.
Geleceğin Menü Trendleri 2025; Osman Bahadır’ın liderliğindeki UFS Türkiye şefleri ve Türkiye’de gastronomi sektöründen Aras Çetin, Bora Korkmaz, Cem Ekşi, Nusret Karateke, Özgür Kılınçlar, Sezgin Çınar, Sinan Büdeyri, Yaren Çarpar ve Yiğit Alıcıoğlu gibi alanında önemli isimlerin trendler odağında hazırladığı ilham verici reçeteleri içeriyor. Metodolojiye bakarsak; trendler, güçlü küresel veriler ve şeflerin kapsamlı geri bildirimleri doğrultusunda derlenmiş.