Hayatımızın her alanında yararlandığımız yapay zeka şimdi vegan ürünler için de devrede. Yapay zeka destekli bir bileşen keşif şirketi Shiru, iki yeni bitki bazlı bileşenin, uPro ve OleoPro’nun ticari üretimini başlattı. Her ikisi de gıda formülasyonundaki temel zorlukları ele almak üzere tasarlanan bu bileşenler yapay zeka desteğiyle geliştirildi ve artık siparişe hazır.
Şirketten yapılan açıklamaya göre uPro, patates proteininden türetilen, çok çeşitli gıda uygulamaları için uygun doku oluşturma ve emülsifiye etme özellikleri sunan, yapılandırılmış bir protein. Protein bazlı bir yağ alternatifi olan OleoPro ise, geleneksel yağların işlevsel özelliklerini korurken doymuş yağ içeriğinde önemli bir azalma sağlıyor.
Shiru'nun kurucusu ve CEO'su Dr. Jasmin Hume, “uPro ve OleoPro, yapay zekanın kritik formülasyon zorluklarını çözmek için doğal bileşenleri nasıl hızla belirleyebileceğini gösteriyor. Flourish platformumuzun milyonlarca proteini hızlı ve hassas bir şekilde analiz etme yeteneği, gıda şirketlerinin temiz etiketli, sürdürülebilir çözümleri hemen uygulayabileceği anlamına geliyor” dedi.
Shiru'nun yapay zeka destekli platformu Flourish, doğal içeriklerin hızla keşfedilmesine olanak sağlıyor ve bu da şirketin daha temiz, daha sürdürülebilir içeriklere yönelik gelişen pazar taleplerini karşılamasını olanak veriyor.
TOPLAM FİNANSMAN 36 MİLYON DOLARA ÇIKTI
Şirket geçen yıl Seri B finansman turunda 16 milyon dolar topladı ve toplam finansmanını 36 milyon dolara çıkardı. Finansman, Shiru'nun bu bileşenlere yönelik artan talebi karşılamak için üretim kapasitelerini ölçeklendirmesini ve yıllık binlerce ton üretim kapasitesine sahip olmasını sağladı. Şirketin keşiften ticari üretime hızla geçme yeteneği, geleneksel bileşen geliştirme zaman çizelgesini yıllardan aylara kısaltan ProteinDiscovery.ai platformunun hızıyla destekleniyor.
Her iki bileşen de Genel Olarak Güvenli Olarak Kabul Edilen (GRAS) bileşenlerle üretiliyor ve bu da pazara hazır olmalarını sağlıyor. uPro, zeytin, kanola ve soya fasulyesi yağları dahil olmak üzere çeşitli yağları yapılandırmak, stabilitelerini ve emilim özelliklerini iyileştirmek için tasarlandı. Buna karşılık, OleoPro hem işlevsel hem de temiz etiketli katı bir yağ alternatifi sunuyor ve kremsi dokular gerektiren ürünler için önemli faydalar sunarken, doymuş yağ içeriğini yüzde 90'ın üzerinde azaltıyor.
İLK HEDEF 750 BİN EURO
Öte yandan yenilikçi bitki bazlı gıda şirketi Fransız girişim Mycelium Technologies, MYCFOODS markası altında pazarlanan yenilikçi gıda ürünlerinin endüstriyel ölçeklenmesini desteklemek için ilk fon toplama turunu başlattı. Şirket, nitelikli iş meleklerinden 750 bin Euro toplamayı hedefliyor ve gelecek yıl 4.5 milyon Euro’luk bir sonraki girişim sermayesi turunu planlıyor.
Şirketin dört yıllık araştırma ve geliştirme süreci boyunca geliştirdiği ürün, ana bileşen olarak miselyum kullanıyor. Bu yeni gıda, geleneksel et ve balıkların yanı sıra ultra işlenmiş bitki bazlı ürünlere doğal, temiz etiketli bir alternatif sunuyor. EIT Gıda Tüketici Gözlemevi’ne göre, Avrupalıların yüzde 60’ı sağlık etkilerine ilişkin endişeler nedeniyle ultra işlenmiş bitki bazlı alternatiflerden uzaklaşıyor. Girişim, ürünün büyük ölçekli üretimine olanak tanıyan tescilli teknolojisini patentledi. Toplanan fonlar, bu teknolojiyi tamamlamak, endüstriyel bir pilot başlatmak ve işi ölçeklendirmek için yetenek işe alımını desteklemek adına kullanılacak. Şirketin teknolojisi, I-Lab 2023 inovasyon yarışması da dahil olmak üzere birçok ödül kazandı ve mantar proteini üretimi konusundaki uzmanlığıyla tanınıyor.